post

Новият полски премиер Матеуш Моравецки очаква тази седмица Европейската комисия да започне безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава след продължилите месеци спорове около законността в страната, предаде “Ройтерс”, пише Дневник.

Миналата седмица няколко хиляди души се събраха в най-големите полски градове, за да протестират срещу спорната реформа на съдебната система, докато горната камара на парламента обсъждаше предложеното законодателство.

Моравецки, който пое премиерския пост миналата седмица, защити съдебните промени. Според някои страни в ЕС, Европейската комисия и опозицията в страната обаче реформите подкопават независимостта на съдилищата, като ги поставят под директния контрол на правителството.

Късно в петък горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта за съдебната система, въпреки предупрежденията на Европейския съюз, че страната може да бъде лишена от правото си на гласуване в организацията, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

По-рано двата законопроекта вече бяха одобрени от Сейма, долната камара на полския парламент. Остава те да бъдат подписани от президента Анджей Дуда – нещо, което е смятано за сигурно – за да влязат в сила като закони.

Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям контрол над Върховния съд и Националния съвет на магистратурата (де факто Висш съдебен съвет). Те са част от политиката на управляващата консервативна националистическа партия “Право и справедливост” да назначи свои хора в двете институции и да затегне своята хватка над ключовите органи на съдебната власт.

Според законодателството парламентът на практика ще има свободата да избира членовете на Националния съдебен съвет, който решава за съдебните назначения и повишения – право, което досега принадлежеше основно на съдиите.

Броени часове по-рано Сеймът одобри спорни промени в Изборния кодекс, които според критиците подкопават независимостта на избирателните комисии и възможността за произвеждане на честни избори.

Друг спорен законопроект предвижда намаляване на задължителната възраст за пенсиониране за съдиите във Върховния съд до 65 години от 70, което ще накара голяма част от тях да напуснат.

Това заедно с промените в държавните медии, предприети от управляващата националистка партия “Право и справедливост”, принуди еврокомисията да заплаши Полша, че ще задейства чл. 7 срещу Варшава.

Полша води спор с ЕС и за масовото изсичане на дървета във вековната Беловежка гора, която е списъка с обектите от световното наследство на ЮНЕСКО.

Властите се аргументират, че сечта цели да предотврати разпространяването на заболяване на дърветата, причинено от невиждана от години популация на бръмбари корояди. Така се гарантирала безопасността на хората из гората да не пострадат от рухнали върху тях проядени дървета.

Споровете и около миграцията засилиха изолацията на Полша в ЕС, след като “Право и справедливост” спечели изборите през 2015 г.

Задействането на чл. 7 на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите му. Това все пак е малко вероятно, тъй като изисква единодушната подкрепа на всички държави членки, нещо, което Унгария обеща да блокира, коментира “Ройтерс”.

Миналата седмица преди срещата на върха на ЕС обаче Моравецки изглеждаше сякаш в приел, че това ще се случи.

“Ако процесът е започнал и, доколкото разбирам, вече е взето решение следващата сряда Европейската комисия да започне (процедурата), тогава тя най-вероятно ще бъде задействана”, каза той пред репортери.

“От началото на тази несправедлива процедура за нас, докато тя приключи, със сигурност ще разговаряме с партньорите си”, допълни премиерът.

“Ако съдебните промени бъдат прокарани, ще задействаме чл. 7”, коментира висш служител от ЕС. “Ако промените бъдат отложени до януари, тогава ще видим”, допълни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *