post

Световната банка прогнозира растеж на глобалната икономика с 3,1% за тази година, което е най-добрият резултат от 7 години, се посочва в януарския доклад на банката, цитиран от “Файненшъл таймс”.

Банката е повишила с 0,3 процентни пункта прогнозата си за прираста на световната икономика през 2018 г., направена през юни.

“Световният растеж е по-силен, отколкото бяхме предвидили. 2018-та има добри шансове да стане първата година след финансовата криза от 2008 г., в която световната икономика ще работи почти на пълна мощ”, заяви Айхан Косе, икономист в Световната банка.

За 2019 г. Световната банка прогнозира стабилен ръст от 3%, докато за 2020 година очакванията са за 2,9 на сто.

Макар че банката е по-оптимистична за световния икономически растеж тази година, тя остава резервирана относно способността за дългосрочното му поддържане предвид на опитите за протекционизъм и геополитическите напрежения.

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката икономиката на нашата страна ще се разшири с 3,9% през 2018 г. и с 4,0% през 2019 г., преди отново да се забави леко до 3,9% през 2020 г. За сравнение, предишните прогнози на банката от юни 2017 г. бяха за растеж от по 3,7% през тази и следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *