post

Пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили според техните номера. Едни ден ще има забрана за автомобили с четни номера, а на следващия с нечетни. Това са част от мерките, които ще бъдат включени в аварийния план на Столичната община за дни, в които въздухът в града е силно замърсен, съобщи bTV.

Мерките бяха предложени от зам.-кмета по екологията Йоана Христова по време на днешното заседание на ресорната комисия. Окончателно планът ще бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 януари.

Така според решението на ресорната комисия, одобрените мерки влизат в сила при два случая – или когато най-малко две автоматични станции са регистрирали запрашаване от над 200 микрограма на квадратен метър през два дни, или ако опасно мръсен въздух бъде установен от 4 станции в рамките на ден.

Отпадна предизвикалата полемики идея за двойно по-скъпа „Синя зона” и спирането на места с буферно паркиране, но градският транспорт остава платен – срещу „зелен билет” за цяла градска мрежа през деня на цена 1 лев.

В дните с повишена норма на замърсяване на въздуха Столична община ще сезира и Пътна полиция с цел да се засилят проверките на колите. Две са основните причини за замърсяването. На първо място бе изтъкнат трафикът в столицата, а ключов причинител на замърсяване е битовото отопление и изгарянето на дограми, стари гуми и други отпадъци.

По предложение на общинският съветник Иван Велков от Политическа група 5, Зелените, Комисията прие да остане отворена за предложения до гласуването на плана на 25 януари от СОС. Освен това дори след окончателното приемане на документа, със свое решение СОС ще може да добавя нови мерки или да премахва други, за които е установено, че не работят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *