post

България се изкачва с 8 места в престижна световна класация за най-добрите страни. В същото време обаче продължаваме да сме в задната част на класирането, като почти всички балкански държави се нареждат пред нас, някои – доста по-напред. На България е отредено 56-то място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание “US News & World Report”, предаде БГНЕС. През 2017 г. сме били 63-ти.

Авторите на класацията отбелязват за нашата страна, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход. Икономиката се базира на строителството, минното дело, услугите, сред които важно място заема туризма. Световният икономически спад обаче е довел до спиране на бурния икономически растеж. В същото време се посочва, че България има добре образована работна сила, но е смятана за най-бедната държава в Европейския съюз. Сред предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, са проблемите с корупцията и организираната престъпност.

За подреждането в класацията държавите се оценяват по 9 критерия, които включват развитието на туристическия отрасъл, иновациите, социалната сфера, културата, темповете на растеж на икономиката, отвореност за бизнеса, качество на живот, а също така влияние на световната сцена и историческо наследство. България най-добре се представя в критериите: качество на живот /31 място/ и отвореност за бизнеса /36 място/.

Първо място в класацията, в която влизат 80 държави, заема Швейцария. След нея са Канада, Германия /която се изкачила с едно място/, Великобритания /спад с едно място/. В края на рейтинга са Сърбия /78 място/, Ангола /79/ и Алжир /80/. По критерия сила и влияние в света първи са САЩ, следвани от Русия и Китай. По критерия темпове на икономически растеж водещи са ОАЕ, Индия и Сингапур. Най-добре от балканските страни в класацията е представена Гърция /28 място/, Турция /36/, Хърватия /50/, Словения /53/ и Румъния /54/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *