post

Само преди броени дни България пое първото си Председателство на Съвета на Европейския съюз. За половин година у нас ще бъдат проведени повече от 200 събития, свързани с председателството.

През 2017-а пък се навършиха 10 години от приемането на страната ни в Европейския съюз. За десетилетие България извървя дълъг път, променихме се и самите ние. Появи се и феноменът „фалшива новина“. Терминът дори стана дума на годината. Според британския речник на английския език „Колинс“ употребата на словосъчетанието се е увеличило с цели 365% през 2016 година.

Какви са най-разпространените и най-абсурдните митове за Европейския съюз и българското членство – вижте в класацията, която съставиха от econ.bg.

1. МИТ: България дава повече на ЕС, отколкото получава.

РЕАЛНОСТ: За периода 2007-2015 година България е получила от ЕС около 13.5 милиарда евро, а е внесла в бюджета на евросъюза около 3.5 милиарда.

2. МИТ: Брюксел ни отнема розовите домати.

РЕАЛНОСТ: Европейският парламент наистина разглежда проект за регулация на различни видове семена, но в крайна сметка той е отхвърлен.

3. МИТ: ЕК забранява шкембе чорбата.

РЕАЛНОСТ: Нито Европейският парламент, нито Европейската комисия са обсъждали забрана на шкембе чорбата. Просто карантията стана по-скъпа от месото.

4. МИТ: Европейският съд погва кръщаването на деца.

РЕАЛНОСТ: Европейският съд по правата на човека никога не е излизал с подобно решение, затова „новината“ спокойно влиза в графа фалшива.

5. МИТ: Европейският съюз забранява снежните човеци, били „расизъм“.

РЕАЛНОСТ: тази тема никога не е била на дневен ред в ЕС.

6. МИТ: До 40 г. България ще изчезне. ЕК ще засели територията с чужденци.

РЕАЛНОСТ: Заради този измислен доклад на еврокомисаря по регионалната политика дори се наложи Европейската комисия да излезе с реакция, в която да обяснява, че Хан не е казвал, че българите ще изчезнат и че земята им ще бъде заселена с чужденци.

7. МИТ: Европейският парламент забранява дюнерите.

РЕАЛНОСТ: ЕП се обяви единствено срещу добавянето на фосфати в месото за дюнери заради опасения за здравето на потребителите.

8. МИТ: ЕС забранява кривите краставици.

РЕАЛНОСТ: Един от най-разпространените митове, в който обаче има доза истина. Доскоро съществуваше регламент, според който определени плодове и зеленчуци трябва да са “без малформации или ненормална кривост”. Той обаче бе отменен.

9. МИТ: Брюксел защитава бозата ни.

РЕАЛНОСТ: Според този мит производителите на традиционно сирене, боза, кисело мляко или на каквато и да било българска продукция ще се ползват със специални протекции на Брюксел. Това просто не е вярно.

10. МИТ: Европа ни забранява отоплението на дърва и въглища.

РЕАЛНОСТ: Няма евродиректива за забрана на горенето на дърва и въглища за отопление, каквито твърдения се появиха преди време. Европа обмисля други варианти за справяне със замърсяването на въздуха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *