post

България е на трето място в ЕС по обем на одобрените от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), добил публичност като “Плана Юнкер” спрямо БВП.

Това показват данни на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Фонда, представени от съветника във Фонда Хуан Хосе Фаблес Акоста по време на годишната конференция за индустриално строителство, организирана от “Градът Медия груп”, цитирани от Инвестор,

По брой операции обаче лидери са Италия и Франция, както и различни региони, някои от които не се намират само в една държава от ЕС. По този показател България е на опашката в Общността.

Одобрените операции у нас, които ще се финансират със средства от ЕФСИ, са 12 за над 300 млн. евро, като общо мобилизираните инвестиции (съфинансиране на компаниите и други привлечени инвестиции) са близо 1,6 млрд. евро, сочат данните.

Одобреното финансиране обаче все още е в малък обем – малко над 1,5 млн. евро. ЕИБ е отпуснала в България кредити на обща стойност 5,1 млрд. евро от 1991 г. до края на 2017 г., каза още Фаблес Акоста.

Най-големият бенефициент за периода е транспортният сектор, където са отишли 40% от тези средства, вижда се от данните на банката.

Другият сектор, получил най-много заеми от ЕИБ, е енергетиката – 33% от всички, а на трето място е ВиК – 12%. През 2017 г. обаче разпределението се променя и водещо вече е производството, показва статистиката.

За миналата година ЕИБ е отпуснала общо 256 млн. евро, 53% от които са насочени към производствения сектор. Други 22% са за транспортни проекти, 16% – за кредитни линии, които българските банки отпускат на малки и средни предприятия, а още 9% – за телекомуникационния сектор, сочат още данните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *