post

Ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между България и Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт, съобщиха от правителствената пресслужба. Кабинетът е одобрил текста на споразумението на днешното си заседание и е упълномощил министъра на транспорта Ивайло Московски да го подпише.

На база на споразумението двете държави ще си сътрудничат и в развитието на пристанищната инфраструктура по река Дунав. Меморандумът ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. Споразумението има за цел да се установи институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав. Тези възможности ще се разглеждат в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.
С меморандума се задълбочава и сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор №10. Чрез споразумението се заявява още общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридор 10. Текстовете регламентират и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.
Подписването на меморандума беше договорено на среща между министър Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович в края на януари тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *