post
Работници започнаха ремонти по настилката и остъкляването на комплекса “Антична Сердика“ на столичното Ларго. Търси се и причината за последните разрушения, пише dir.bg.
Работници ударно сменят счупените плочки и напуканите стъклени куполи на Ларгото. Почиства се и отводнителният канал, след като водата от снегове и дъждове течеше върху древния град.

Спешният ремонт идва само година след откриването на археологическият комплекс и още един ремонт за около 17 милиона лева. Сегашният ремонт се налага заради разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола на комплекса “Антична Сердика”.

“В рамките на гаранционния срок фирмата изпълнител е дошла да си оправи нещата. Не мога да кажа стойността, ние не поемаме плащане, то е в рамките на гаранцията”, обясни министърът на културата Боил Банов.

Гаранцията е 10 години, а тепърва ще се анализират причините за аварията – дали е виновна само зимната обстановка, или изначално ремонтът е бил некачествен.

По решение на правителството Ларгото ще се стопанисва от Столична община, но кметът Йорданка Фандъкова не иска да го приеме, преди да е напълно ремонтирано. Тя е поискала от Банов в най-кратки срокове да възстанови нормалния вид на Ларгото.

Според изпълнителя на проекта Ларгото се експлоатира неправилно и не се поддържа, затова се руши. Оказва се, че по договора и поддръжката на обекта отдавна има спорове между Министерстовото на културата и консорциума “Антична Сердика”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *