post

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков категорично отхвърлиха твърдения, че терени, предназначени за зелени площи, могат да бъдат застроени, съобщава БТА.

Направиха се неверни внушения, спекулира се със страховете, че могат да бъдат застроени т.нар. междублокови пространства, каза Здравков в отговор на въпрос на пресконференция, на която столичният кмет представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в София.

„Целта на този закон беше именно защитата на комплексите и успокояването на ситуацията на напрежение в тях. Дали е “Младост”, “Обеля” или “Овча купел”, междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване. Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Тези терени не могат да бъдат застроявани по простата причина, че попадат под специфичната защита на чл. 11, в който те не могат да бъдат преотреждани за нищо друго освен за озеленяване“, категоричен беше Здравко Здравков.

„Въпросният параграф 28 не засяга комплексното застрояване, не само за “Младост”, а за всички останали комплекси на територията на Столичната община“, добави главният архитект.

Защитата на зелените системи е категорично разписана с текстовете, заяви Здравков и апелира да спре да се спекулира със страховете на хората, които да бъдат спокойни, че терените, които попадат в междублоковите пространства няма как да бъдат преотредени за нищо друго.

Твърденията, че това е “вратичка” за застрояване на зелени площи в “Младост”, категорично не са истина, коментира от своя страна кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза, че сутринта е помолила главния архитект на града да каже ясно и категорично, че съответният законов текст не се отнася за жилищните комплекси. Ако имаше и грам възможност и съмнение за това, нямаше да позволя той да остане в закона, заяви Фандъкова.

Не съм гледала камери и нямам намерение, не е моя работа, в момента вървят сериозни разследвания, следствени действия, каза кметът Фандъкова на въпрос, свързан с вчерашния арест на кмета на район “Младост” Десислава Иванчева.

„Всички институции и граждани сме длъжни да съдействаме, ако към нас има въпроси, така че ние със сигурност ще го направим“, каза Фандъкова. Тя заяви, че не е имала планирана среща с Иванчева вчера, нито е участвала в такава.

Кметът на район “Младост” е била в Столичната община по работа, което се случвало често, а от екипа на столичния кмет помагали на Иванчева, която не била много наясно с процедурите. Вчера тя е имала среща без предварителна уговорка със заместник-кмета Евгени Крусев по повод ремонти на улици, както и със заместник-кмета Ралица Стоянова. Това е сериозен казус, който е извън правомощията на Столичната община, да оставим компетентните органи да си свършат работата, коментира Фандъкова.

„Трябва да кажа, че това, което видяхме, не ми беше приятно да го видя, не само защото е кмет, надявам се да има обяснение и причини за това“, коментира Фандъкова в отговор на въпрос за вчерашното задържане на Иванчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *