post

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвите си в сегашните рекордни дъна и след края на програмата за покупки на еврооблигации, но в рамките на няколко тримесечия, а не за години. Това заяви управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало, цитиран от “Блумбърг”, пише economynews.bg.

ЕЦБ все още не вижда устойчива възходяща корекция на инфлацията в еврозоната, която е необходима, за да бъдат прекратени месечните покупки на еврооблигации на стойност 30 млрд. евро. Управителят на Френската централна банка посочи, че настоящото забавяне на инфлацията е “само временно явление” и че ЕЦБ няма да забави своето излизане от програмата за “количествени улеснения”, за да помогне на държавите в еврозоната да се справят с дълговите си проблеми.

“Наближава времето, в което ще приключат нетните ежемесечни покупки на активи. ЕЦБ смята да продължи да купува облигации за 30 млрд. евро месечно поне до септември 2018 година. Дали тези нетни покупки на финансови активи ще приключат през септември или през декември, не представлява сериозен екзистенциален въпрос”, заяви Вилерой де Гало.

“Тъй като ЕЦБ постепенно приключва програмата за “количествени улеснения”, банката ще трябва да коригира и своите насоки за бъдещата парична и лихвена политика”, добави централният банкер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *