post

Община Поморие започва изграждането на първия общински къмпинг по Черноморието, предназначен за кемпери и каравани, стана ясно от съобщение на местната администрация, пише Капитал. Той ще се намира върху терени в местността Косата между Черно море и Поморийското солено езеро.

Преди две години община Шабла обособи терени за свободно къмпингуване срещу минимална такса.

Идеята е къмпингът в Поморие да разполага с 33 места за кемпери и каравани, като на всеки четири ще се полага собствена колонка за захранване с ток. За туристите ще бъде осигурена още вода, а отпадните води ще се събират в обособена зона, която ще бъде включена към централната канализация.
Проектът предвижда още изграждането на санитарни, медицински и административни помещения, както и беседки, туристическа кухня, два детски къта, барбекю, зона за спорт, става ясно от прессъобщението на общината.

По решение на общинския съвет в Поморие новият къмпинг ще бъде изграден върху общински терени в местността Косата. Районът се намира между морето и Поморийското солено езеро в близост до бившия военен санаториум, където има и бунгала. От съобщението на общината става ясно, че вече е готов идейният проект и се извършват необходимите съгласувателни процедури.

“Целта ни е да дадем алтернатива на традиционното настаняване в хотели и квартири”, е съобщил кметът на общината Иван Алексиев. На този етап няма информация колко са планираните инвестиции в новия къмпинг.

Община Поморие е втората, която се обръща към къмпинг туристите за последните години. През 2016 г. Шабла обособи три зони за свободно къмпингуване срещу минимална такса, които се намират северно от къмпинга в Дуранкулак, както и южно от Крапец и Тюленово. В зоните няма ток и вода, но са осигурени тоалетни и съдове за събиране на отпадъци.

Преди дни пък туристическият министър Николина Ангелкова даде заявка за нови проверки по Черноморието на къмпингуващи. Пред БТВ тя коментира, че не знае защо “тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани”.

През миналата година проверки периодично се провеждаха по различни плажове, включително и с участието на полицията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *