post

На форума “16 + 1” идния петък ще подпишем меморандум с четири китайски компании основно с държавен капитал, които имат интерес не само към строителството на тунела под Шипка, но и изцяло към магистрала “Русе – Велико Търново” към Шипка и “Дунав мост” на Русе – Гюргево. Така отговори на журналистически въпрос за напредъка на проекта за тунел под Стара планина министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Димитровград, предаде БТА.

Сериозният интерес от тяхна страна е налице. Ще го материализираме с конкретен меморандум и споразумение, добави Нанков.

По негови думи отделно по линия на бъдещата тол-система и респективно държавния бюджет има възможност да се стартира със строителството в следващата година – година и половина като приключи обществената поръчка.

През септември тази година предсрочно ще бъде пуснат обхода на Габрово заедно с малкия тунел, мостовите съоръжения, уточни Нанков. В момента тече експертен съвет на колегите от АПИ за одобряване на идейната разработка, на базата на която ще се стартира процедурата за инженеринг – допроектиране плюс строителство, посочи още Нанков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *