post

138 народни представители гласуваха за приемането на оставката, трима бяха против и други трима се въздържаха, съобщава bTV. От опозицията заявиха, че тази оставка не разрешава проблема.

Вчера правителството поиска тя да се оттегли заради казуса със застрахователната компания „Олимпик” и стотиците хиляди български автомобили, останали без „Гражданска отговорност”.

Агайн подчерта, че днешното й действие е емоционален акт и не е нарушила нищо. Тя обясни, че е следила всичко, което законът й позволява като зам.-председател на КФН.

ДАНС и прокуратурата влизат в КФН заради аферата „Олимпик” (ОБЗОР)
Ралица Агайн призова всички, които чакат изплащане на щети, извършени от клиенти на „Олимпик” да се обърнат към Гаранционния фонд, който има достатъчно пари и след това може да уреди отношенията си със сходната структура в Кипър.

Тя посочи, че през миналата година опериращата през клон у нас „Олимпик” е купила компании в Испания и Бразилия, като заради сделките за стотици милиони евро на практика е останала без пари и се е оказала в невъзможност да продължи дейността си.

„Всички правомощия на КФН относно „Олимпик” са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски”, заяви Ралица Агайн пред журналисти в Народното събрание.

По думите ѝ са се консултирали с правната служба по европейския орган по застраховане. Тя допълни, че всички, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност”, са изцяло подсигурени от системата за гаранционните фондове.

„Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд за подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти”, поясни Агайн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *