post

Фармацевтичната компания Novartis ще продаде част от портфейла си за генерични лекарства в САЩ, съобщава швейцарският ежедневник Tagesanzeiger, пише infostock.bg. Дъщерната компания Sandoz продава дейността си в САЩ, по-специално дерматологичния бизнес и портфейла си с генерични таблетки на индийскатата компания Aurobindo Pharma, както обявиха от Novartis.

Обявената покупна цена е 0,9 млрд. щатски долара, които ще бъдат платени в брой, плюс потенциално плащена в размер на 0,1 млрд. щатски долара. Продаденият бизнес генерира оборот от 0,6 млрд. щатски долара през първата половина на 2018 година. Също така трябва да отбележим, че продаденият бизнес обхваща около 300 продукта, както и проекти за развитие.

Очаква се сделката да приключи през 2019 г., съобщават от Novartis.

Производствените съоръжения в Уилсън, Северна Каролина, както и в Хиксвил и Мелвил, Ню Йорк, отиват в Aurobindо. В този контекст около 750 служители, както и търговските представители на PharmaDerm Pharma ще се преместят в Индия след приключване на сделката.

Sandoz иска да се съсредоточи върху сложни генерични лекарства, лекарства с добавена стойност и биоподобни лекарства, обясняват от Novartis. По този начин от Sandoz ще подкрепят стратегията за постигане на дългосточен устойчив и печелив растеж в САЩ. „С тази транзакция ние съсредоточаваме дейността си”, казва главният изпълнителен директор на Sandoz, Ричард Франсис.

Портфолиото на Sandoz ще продължи да бъде „силно по същество” след сделката, допълни Франсис. Това включва инжекционни, респираторни и офталмологични продукти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *