post

През трите месеца до края на юни трудовата заетост в еврозоната и в целия Европейски съюз нарасна стабилно за второ поредно тримесечие, като общият брой на заетите лица достигна нови рекордни върхове, показват предварителни данни на Евростат. В същото време обаче България е една от едва четирите страни – членки на Европейския съюз, отчитащи намаляване на трудовата заетост спрямо предходното тримесечие. На годишна база пък растежът на заетостта в нашата страна през трите месеца до края на юни се оказа най-слаб в рамките на ЕС.

През периода април – юни заетите лица в Европейския съюз и тези само в рамките на еврозоната се увеличиха с 0,4% спрямо предходните три месеца, когато също нараснаха с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано растежът на трудовата заетост в еврозоната стабилизира на ниво от 1,5%, докато в рамките на целия ЕС се забави до 1,4% от 1,5% през първите три месеца.

Евростат оценява, че рекордните в историята 238,9 милиона мъже и жени в целия ЕС са били трудоустроени през трите месеца до края на юни, от които 158,0 милиона в региона на единната валута, като данните за еврозоната са също най-високи от нейното възникване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *