post

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансира модернизацията на пътната мрежа в Македония с 10 млн. евро, съобщава Капитал.

Средствата ще бъдат насочени към изграждането на част от пътя на Коридор VIII между Крива Паланка и Деве баир до българската граница, за който неотдавна премиерът на страната Зоран Заев обяви, че са осигурени други 58 млн. евро чрез кредитни линии от Световната банка.

Очаква се разширението и реконструкцията на 13-километровата отсечка да започнат в началото на 2019 г. Сега пътят е в лошо състояние и има само по една лента за движение в посока, което прави придвижването трудно, бавно и опасно.

Досега ЕБВР е инвестирала 30 млн. евро в прословутия Коридор VIII, който трябваше да свърже Черно с Адриатическо море през България, Македония и Албания. Трасето обаче е далече от цялостно завършване и епосът по построяването му продължава вече дълги години (има дори документален филм по въпроса). Освен това то вече има съществуваща конкуренция, след като Гърция построи “Егнатия Одос” – дългата магистрала от турската граница до йонийското пристанище Игуменица.

През юни тази година премиерът на Македония Зоран Заев даде началото на строителството на магистрален участък от Коридор VIII между Ранковце и Крива Паланка. Трасето е с дължина от 23 км и строителство му трябва да приключи до 2021 г.

“За нас Коридор №8 е много важен – той свързва Адриатическо с Черно море. Няма да спираме. Енергично ще изпълним тези значими проекти”, подчерта тогава Заев.

В същото време въпреки наличието на еврофондове и значително по-голям бюджет, България изостава критично с пътната свързаност с Македония. Не се работи по никакви реални планове за магистрална връзка между Кюстендил и София или магистрала “Струма”.

Между София и Скопие няма железопътна връзка. За изграждането на такава се говори от десетилетия, но и към днешна дата няма съществен напредък, макар проектът да беше включен в договора за разбирателство между Македония и България от 2017 г.

В началото на тази година транспортното министерство на Македония получи финансова помощ в размер на 108.1 млн. евро от Европейския съюз за изграждането на жп връзката с България – отсечката от Крива паланка до Деве баир. Плановете са строителството да бъде завършено през 2025 г. До 2027 г. пък българската страна се е ангажирала също да довърши линията от Кюстендил до Гюешево.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *