post

До момента прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта “Биволъ” за злоупотреба при разходване не евросредства. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медии, след като взе участие в съвещание с полицията в Русе, която инспектира докъде е стигнала с разследването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Той обясни, че проверката на прокуратурата е прераснала в досъдебно производство, но обемът на работа е голям и разследването по случая продължава. Запорът е наложен, след като прокуратурата е упражнила правомощията си по закона за мерките срещу изпирането на пари, увери главният прокурор. В рамките на разследването се проверяват всички физически и юридически лица, посочени в сигнала на прокуратурата, без значение дали са търговци, или неправителствена организация.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) проверка на публикация в “Биволъ”, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, престояха близо час с белезници и дадоха обяснения в полицията. Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев. Прокуратурата тогава уточни, че двата сигнала са обединени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *