post

До 2030 година 42 % от населението на България ще бъде съсредоточено в шест града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В същото време всяко пето населено място в страната ще бъде обезлюдено.

Това показва анализ на демографските тенденции, изготвен по поръчка на фондация “Фридрих Еберт”, пише econ.bg. Един от авторите на изследването – доц. Георги Бърдаров от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, заяви, че най-големият проблем е емиграцията на младо население.

„Необходима е цялостна промяна. На първо място доходите –  500, 700, 1000 лева заплата, просто не могат да задържат младите образовани хора в страната. Психологическият минимум, според изследвания, е минимум 2000 към настоящия момент.

Парите са единствената пречка пред това да остават и да създават семейства тук, и това е социална сигурност. Говорим за места в детски ясли, в детски градини, това е абсурдно и обидно да няма в големите градове достъп до тях. Говорим за агресията в обществото, говорим за вяра в институциите и доверие“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *