post

Допълнителни 30 милиона лева ще бъдат отпуснати за финансиране през тази година в държавните и общински болници. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след среща със Сдружението на болниците при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, след като обеща да представи пакет мерки за подкрепа на общинските лечебни заведения, пише econ.bg.

„Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лева, от които 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните болници. Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските болници и 38 млн. лева са за областните болници“, обяви здравният министър.

По думите му тези пари трябва да се използват и за увеличение на заплати на служителите.

„С този ресурс ще можем да създадем възможност за увеличение на заплатите. На срещата, независимо, че беше само със Сдружението на общинските болници, разгледахме и проблемите на областните болници. Областните и общинските болници имат сходни проблеми – финансови и свързани с персонала“, каза още министърът и допълни, че на срещата в МС при премиера Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Конкретно за общинските болници той поясни: „25-40% ще бъде увеличението в общинските болници. Увеличението ще бъде диференцирано, на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал.

10-15% е увеличението при областните болници. Те имат по-голям капацитет и по-голямо усвояване от бюджета на НЗОК.

Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък. Разбрахме се да работим по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им. Предстои в следващите дни и седмици да решим чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност“, каза министърът.

Тоя поясни, че средствата за увеличението ще дойдат от държавния бюджет чрез преструктуриране на разходите.

Попитан свързано ли е решението за отпускане на допълнителни средства на общинските и областните болници с изборите, Кирил Ананиев коментира:

„Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори с това решение.

Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве“, изтъкна той.

„След като стигнахме до съгласие в ускорен порядък ще подготвя постановление, което да внеса в МС. Това е възможно да бъде още следващата сряда“, допълни министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *