post

Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават 30% от всички сделки. Това показват данните на Имотека, компания за недвижими имоти, част от най-големия холдинг в имотната сфера AG Capital.Покачването спрямо първото тримесечие на 2018 г. е с около 10%, а като основна причина от агенцията посочват икономическото развитие на града.

„Още през 2018 г. наблюдавахме засиленинтерес към инвестиционните покупки, провокиран от предстоящата инициатива Пловдив – Европейска столица на културата 2019, заради очаквания туристически поток. От началото на годината виждаме един наистина устойчив инвестиционен пазар. Превръщането на Пловдив в притегателен център за бизнес и туристическа дестинация подкрепя вътрешната миграция и желанието за живеене в града“, коментираЛюба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Най-голямо е търсенето на имоти в Центъра. Жилищата там представляват интерес както за живеене, така и за инвестиция. При сделките с имоти с цел по-нататъшното им отдаване под наем преобладават двустайните апартаменти.

„Районът около Медицинския университет е атрактивен за покупка поради високата доходност на имотите там. Причината е, че локацията е търсена от студенти, основно чуждестранни. Изчисленията ни сочат, че възвръщаемостта може да достигне до 10%. Профилът на клиентите и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени“, пояснява Мариета Гаргова, регионален мениджър на Имотека в Пловдив.

Леко разминаване между търсенето и предлагането отчитат от Имотека. Запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, инвестирайки средства в ремонт. Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията. Високата строителна активност осигуряваширок спектър имоти на различен етап на изграждане – „на зелено“, на груб строеж и с Акт16.През изминалата година е започнало строителството на сгради, носещи на пазара общо 1846 жилищни единици, а броят на завършените такива за периода е 1133.

„Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядкосклонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена, при 45% за същия период на 2018 г.“, уточнява Мариета Гаргова.

Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – малко над 1/3 от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5000 евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби, отчитат от Имотека. Макар и с по-малък дял, присъстват отстъпки от 5000 до 10 000 евро – около 6%. При единични случаи се постига компромис с офертната цена и за над 20 000 евро.
Експертите на компанията посочват, че цените на жилищата от началото на 2019 г. са стабилни. На годишна база поскъпването е около 10%. Ръстът е по-силно изразен при старото строителство. Повишението на цените се обуславя от засиленото търсене на готови имоти, които могат да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни онлайн платформи.

„Купувачите, търсещи двустаен апартамент, предвиждат средно около 50 000 евро. За тристайните жилища отделят между 60 000 и 70 000 евро.Сделките в този ценови сегмент са масовите за града – над 40%. Прави впечатление, че за първите три месеца тройно нараства делът на покупките между 70 000 и 100 000 евро, достигайки 16%“, допълва регионалният мениджър.

За разглеждания период тристайните жилища изпреварват двустайните с почти 10%, показва статистиката на компанията. Макар доскоро апартаментите с една спалня да санай-продаваните, все повече се засилва търсенето на имоти с две спални. „Преди 2-3 години интересът към двустайните жилища беше толкова голям, че дори строителните предприемачи се фокусираха върху планирането на подобни имоти в сградите си. Желанието заповече пространство и комфорт обаче промени нагласите и сега все по-често виждаме потребността от втора спалня“, обяснява Гаргова.
Консултантската компания Имотека разполага с общо 12 кантори в София и Варна, в които работят над 150 специалисти в различни сфери на имотния пазар.На 1 април компанията открива първия си офис в Пловдив с 13 консултанти, които ще помагатна клиентите да сключат желаната сделка.

„Превръщането на Пловдив в индустриален и бизнес център привлича все повече хора да работят и живеят в града. Смятаме, че бихме могли да съдействаме на желаещите да закупят или продадат жилище с професионална консултация през целия процес по сключване на сделка“, заключва изпълнителният директор Люба Атанасова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *