post

Трябва да се възползваме от ресурса на транспортната и дигиталната свързаност, за да подобряваме движението на стоки и на хора. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции – България и Югоизточна Европа 2019“, съобщи пресцентъра ма МТИТС.

В рамките на форума той коментира, че България участва много активно в планирането на кохезионната политика за следващия програмен период 2021-2027 г. Очакванията са да бъде запазена финансовата рамка за предстоящите инвестиции в сектора. Това е важно, за да се следва устойчивата тенденция за развитието на транспортната инфраструктура, енергетиката и цифровите технологии. Министърът подчерта, че по този начин може да се постигне по-добър резултат в областта на дигитализацията и намаляването на вредното въздействие върху околната среда. Това е и една от актуалните теми в дневния ред на Европейския съюз, по която ще работи и България, допълни той.

„Важно е да правим политика чрез стратегически инвестиции, а не да осъществяваме проекти, откъснати един от друг“ отбеляза още Росен Желязков.

По отношение на проектите, които не са част от основната Трансевропейска транспортна мрежа, министърът обяви, че продължават преговорите с румънската страна за изграждане на трети мост над река Дунав.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *