post

През второто тримесечие на 2019 година търговските банки в еврозоната затегнаха критериите за одобрение на заемите за бизнеса, визирайки несигурните икономически перспективи, сочат резултати от редовно тримесечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от “Ройтерс”.

Резултатите са в противоречие с нагласите на банките през първото тримесечие, когато те очакваха “облекчаване на кредитните стандарти” както за бизнес кредитирането, така и за потребителските кредити през периода април – юни, но очакваха по-нататъшно затягане на условията за отпускане на жилищни кредити.

В новото проучване очакванията на анкетираните 150 банки за техните кредитни стандарти през третото тримесечие остават непроменени.

Последното затягане на кредитните стандарти за европейския бизнес беше факт в края на периода на облекчаване на паричната и лихвена политика на ЕЦБ, който стартира през 2014 година.

Докато банковите стандарти за кредити за малки и средни предприятия отбелязаха затягане през второто тримесечие, тези за големите предприятия останаха почти непроменени.

“Възприемането на риска беше най-големият фактор, който движеше нагоре банковите кредитни стандарти през второто тримесечие, частично компенсиран от отслабения натиск с оглед на конкуренцията”, отбеляза ЕЦБ.

Припомняме, че Кристин Лагард беше номинирана ма 2 юли за поста ръководител на ЕЦБ. 63-годишната Лагард е бивш френски финансов министър, който през 2011 г. стана първата жена, която оглави базирания във Вашингтон Международен валутен фонд. Тя изигра важна роля в осигуряването на спасителни мерки за икономиките в Европа, особено в Гърция, след финансовата криза от 2008 г. Преди това Лагард е работила и в частния сектор като адвокат по антитръстови въпроси, ставайки партньор и след това първата жена председател на базираната в Чикаго адвокатска кантора Baker McKenzie.

“Очаква се Лагард да се облегне в широка степен на паричната политика, като същевременно принуди фискалните власти да играят по-активна роля в насърчаването на растежа в еврозоната“, заяви Кришна Гуха, ръководител на стратегиите за глобална политика и централни банки в Evercore ISI.

“Смятаме, че ще подкрепи това, което очакваме, да бъде последната голяма подкрепа на Драги през септември: облекчаващ пакет, който включва намаление на лихвените проценти с 10-15 базисни пункта и нова програма за количествени облекчения за около 30 млрд. евро на месец”, казва още Гуха.

“Лагард бeшe избpaнa, зaщoтo пoe бeзcпopнaтa pъĸoвoднa poля в MBФ и cмятaм, чe вceĸи, ĸoйтo мoжe дa ce cпpaви c тoвa, мoжe дa oглaви и EЦБ”, ĸoмeнтиpa гepмaнcĸият ĸaнцлep Aнгeлa Mepĸeл.

Oт cвoя cтpaнa фpeнcĸият пpeзидeнт Eмaнюeл Maĸpoн зaяви, чe Лaгapд пpитeжaвa ĸaчecтвaтa и ĸoмпeтeнтнocттa, зa дa pъĸoвoди цeнтpaлнaтa бaнĸa, a cъщo тaĸa имa дoвepиeтo нa пaзapитe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *