post

Експортен хъб България ще започне работа в началото на 2020 година. Споразумение за учредяването му беше подписано днес в сградата на иновационен форум “Джон Атанасов” в София тех парк, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАМСП), пише infostock.bg.

Документът беше подписан от 12 организации, след които ИАМСП, София тех парк, Българската стартъп асоциация, КРИБ, БСК, Асоциация на бизнес клъстерите, Софт уни, Висшето училище по застраховане и финанси и други, които обявиха, че това е пример за публично-частно партньорство.

До четири месеца 15 български компании, които са ориентирани към експорта, ще бъдат пилотно подпомогнати чрез Експортния хъб България да намерят нови пазари или контрагенти, обяви пред журналисти Бойко Таков, изпълнителният директор на ИАНМСП.

Всички анализи показват, че за 30 години България вече е станала експортно ориентирана икономика и изрази увереност, че с инициатива ще може да бъдат създадени новите българските “тигри” – износители, за да има страната ни достойно място на световния пазар. Това каза след подписването на учредителното споразумение изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев, която е сред организаторите на експортния хъб, цитиран от Агенция „Фокус”.

Хъбът ще работи в две направления. Първото са ежемесечни обучителни събития, на които ще се канят изявени български предприемачи, които вече са стъпили на чужди пазари, чуждестранни търговски аташета и посланици ще дават съвети как да се навлезе на пазарите на техните страни, обясни Бойко Таков. Планира се на по-късен етап инициативата да бъде базирана и онлайн, както и изготвянето на сайт на хъба. Целта е тази информация да достигне до повече производители, голяма част от които работят извън столицата.

Целта на инициативата е да осигури необходимото пространство, в което представителите на българските предприятия да получат насоки за стъпките, които трябва да предприемат, за да продават успешно на международните пазари. Основателите на Експортен хъб България си поставят за цел да развият среда, в която представители на бизнеса, държавата и международната общност с представителство в България да общуват, обменят опит и създават нови партньорства, пише в учредителното споразумение.

Експортен хъб България, чийто домакин е София тех парк, ще работи за интернационализацията на бизнеса и повишаване на българската експортна дейност чрез платформа, която ще улесни българските предприятия при навлизането им на чужди пазари и ще им осигури достъп до информация за спецификите и особеностите на пазарите по света. Инициативата ще предостави възможност на фирмите да развият и усъвършенстват своите умения и познания, както и да участват в мрежа за обмяна на пазарна информация, опит и знания чрез онлайн и офлайн събития.

В рамките на експортния хъб ще бъде предоставена възможност на всяка страна с посолство в България да направи презентация на бизнес климата си и да представи възможностите за навлизане на чуждестранни фирми, както и да информира за спецификата, регулаторните режими и др. на своя пазар и да даде практически съвети, полезни за развитието на двустранната търговия. В допълнение, всеки един от основателите ще предоставя актуална информация относно своите дейности, които биха били полезни за експортната дейност в страната.

Експортен хъб България ще организира експортна програма за 15 български компании с реализиран на пазара продукт, която ще окаже съдействие за излизането им на външни пазари чрез серия практически обучения, менторски насоки от експертите на инициативата и оказване на съдействие за разрешаване на казуси от дейността им. Програмата ще бъде обявена в началото на 2020 година. Ще бъде изготвен календар със събития, ще има и представяне на онлайн платформата на инициативата.

Програмата ще е за четири месеца, а организаторите обещават в края й за всяка една от фирмите да има поне един нов пазар или контрагент. В инициативата ще се включат и търговските аташета на Министерството на икономиката, каквито има в повече от 50 държави.

Пред журналисти Бойко Таков уточни, че ако тази програма бъде ефективна, тя ще продължи. Вече е имало разговори с оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност” да се кандидатства за финансиране, което ще даде по-голяма устойчивост напред, допълни Таков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *