post

Промишленото производство в еврозоната е спаднало през февруари, месец преди въвеждането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, сочат публикуваните данни на Евростат, цитирани от Франс прес. Промишленото производство с отчитане на сезонните колебания е намаляло с 0,1 на сто на месечна основа в 19-те странни от валутния съюз. През януари промишленото производство е нараснало с 2,3 процента.

В целия ЕС промишленото производство е останало без промяна през февруари на месечна основа, след като през януари нарасна с 2,1 на сто.

България отчита растеж на промишленото производство от 1,1 на сто през февруари спрямо 2,2 на сто през януари. Най-голям спад на промишленото производство е отчетен в Гърция (-3,7 процента), Португалия (-2,8 процента), Малта (-2,6 процента).

Най-голям растеж бележат Естония (+8,7 процента), Дания (+3,7 процента) и Латвия (+3,1 процента), се посочва на сайта на Евростат.

В Италия промишленото производство е спаднало с 1,2 на сто през февруари след растеж от 3,6 на сто през януари. Страната има най-много жертви на коронавируса в ЕС, а ограничителните мерки започнаха по-рано от съседните й държави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *