post

Има готовност летният туристически сезон да започне на 1 юли. Това заяви пред журналисти в народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНТ. Тя беше на изслушване в Правната комисия към парламента, където се обсъждат промените, които ще заменят извънредното положение.

Няма отменени чартърни полети от и до 13 май, а плажовете ще са в готовност още на 1 юли, обясни министърът на туризма. Подготвят се 3 основни мерки за подпомагане на сектора у нас:

1. На 13 май, когато отпада извънредното положение, ще отпадне и забраната за туристически пътувания. Така хората ще могат да посещават малки хотели и къщи за гости при стриктно спазване на противоепидемичните мерки;

2. Опрощаване на част или цялата концесионна такса за концесионерите. Ако бъде опростена 100% от таксата, те ще са длъжни да предоставят безплатни чадъри и шезлонги. Ако се намали таксата с 20%, концесионерите трябва да намалят с 20% цената на плажните принадлежности. Подготвя се и промяна каква част от плажовете да бъдат свободна зона и върху каква част да бъдат разположени заведенията;

3. Удължава се срокът, в който ще се категоризират хотелите. В момента това е невъзможно, тъй като те не работят. Предлага се да бъде удължен и срокът, в който туристите, които са предплатили своето пътуване, да могат да получат своите пари – до 12 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *