post

1200 са новите и реконструирани паркоместа в града от началото на годината. Само в район “Централен” те са 450, съобщи кметът Здравко Димитров при откриването на 100 нови места за паркиране в четири междублокови пространства в района на булевард “Копривщица” и улиците “Прогрес” и “Младост”, зад пазара на улица “Младежка”, предава БНР.

В обновеното пространство има възможност за паркиране на до 150 автомобила, уточни кметът на район “Централен” Георги Стаменов. В облагородяването на микрорайона са вложени 300 000 лева. Освен паркоместата са обновени и тротоарите, предвидено е засаждането на нови дървета през есенната залесителна кампания, възстановява се и стар сондаж, откъдето следващата година ще може да се полива, обясни Стаменов.

Той допълни, че скоро ще бъдат открити още 150 нови паркоместа зад Съдебната палата.

“Необходимо е да се преразгледа наредбата, с която се определят цените за ползване на общинските паркинги”, заяви кметът Димитров и даде пример с празния паркинг при зала “Колодрума”.

“Съседните частни паркинги са пълни, тъй като са с 10 лева по-евтини”, посочи Димитров. Той ще предложи на Общинския съвет намаление на тези цени и възможност за избор – от 40 до 80 лева, според района и паркинга.

През следващите две бюджетни години общината предвижда отпускането на 6 милиона лева за реконструкция и обновяване на булеварди и междублокови пространства, а за смяна на тротоарните настилки ще бъдат отделени 4 милиона лева, съобщи заместник-кметът с ресор строителство Пламен Райчев. Той допълни, че в момента се изготвят тръжните документи за двете процедури – асфалтиране на улиците и обновяването на тротоарите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *