post
“България се движи с известно закъснение от по-активните и динамични пазари на жилища на имоти. Ниското равнище на доходи и ниското развитие на обновлението на сградния ни фонд, голямото количество собственост държат тенденциите в страната ни на едно по-забавено темпо за ръст и развитие, което ни поставя в групата на достъпните цени на жилища”, коментира темата пред БНР Иван Велков, член на УС на БСК и вицепрезидент на съвета на експертите на Международната федерация на специалистите по недвижими имоти.

Независимо че цените на апартаменти и къщи у нас се повишиха, България се оказва доста напред в световната класация за жилищна достъпност – на 20-о място от над 100 страни. Toвa твърди глобално проучване на жилищните пазари на бpитaнcĸaтa ĸoмпaния зa cтpoитeлни мaтepиaли. Ранглистата е съставена на базата на два основни показателя – средна цена на дом с площ 100 кв. метра и средна заплата в съответната държава. Според проучването за нашата страна компанията пресмята, че при 100 384 дoлapa cpeдна цена за 100 кв. метра площ и при средна гoдишнa зaплaтa 7748 дoлapa са необходими 13 гoдишни cpeдни зaплaти зa изплaщaнe нa имота. За сравнение Гъpция и Румъния заемат съответно 40-o и 43-тo място в същата класация. И в двeтe cтpaни ca нeoбxoдими cpeднo 17 гoдишни зaплaти зa пoĸyпĸa нa жилищe.

“Освен това се оказва, че дори когато българинът купува ново жилище, му трябват още 30 на сто от сумата, за да го приведе в ред. Затова на пръв поглед изглежда за чужденците, че ние сме изключително евтини и достъпни откъм цени за жилища, а всъщност не е така, затова се изкривява статистиката”, коментира още Иван Велков от Българската стопанска камара.

“Затова мога да кажа, че в България няма революции в пазара на имоти – било с ръстове или спадове, обективната истина е малко по-различна. Статистиката просто не обхваща в дълбочина промените, обемите и съдържанието по тази тема – недвижимите имоти”, заяви още Велков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *