post

Дубай се превърна в убежище за богати руснаци, бягащи от въздействието на западните санкции заради войната в Украйна. Множество руски милиардери и предприемачи пристигат в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава Би Би Си (BBC), като се позова на бизнес лидери.

ОАЕ не са налагали санкции срещу Русия и не са критикували нахлуването й в Украйна. Освен това предоставя визи на несанкционирани руснаци, докато много западни страни ограничиха издаването им, пише dir.bg.

Смята се, че стотици хиляди души са напуснали Русия през последните два месеца, въпреки че официална информация за броя им няма. Руски икономист отбеляза, че около 200 000 руснаци са напуснали страната си през първите 10 дни от началото на войната.

Консултантите от Virtuzone, които помагат на компаниите да стартират операции в Дубай, отбеляза огромен прилив на руски клиенти. “Получаваме пет пъти повече запитвания от руснаци от началото на войната”, каза главният изпълнителен директор Джордж Ходжейге.

“Те се притесняват от предстоящия икономически срив. Ето защо се местят тук, за да защитят богатството си”, добави той. Напливът на руски граждани засили търсенето на луксозни вили и апартаменти в целия Дубай. Агентите по недвижими имоти отчитат скок в цените на имотите, тъй като пристигащите руснаци си търсят жилища.

Базираната в Дубай агенция за недвижими имоти Betterhomes установи, че покупките на имоти от руснаци са се увеличили с две трети през първите три месеца на 2022 г.

А друга агенция за недвижими имоти, Modern Living, каза пред Би Би Си, че е наела много рускоговорящи агенти, за да се покрият нарастващото търсене. Главният изпълнителен директор Тиаго Калдас изтъкна, че получават множество обаждания от руски граждани, които искат незабавно да се преместят в Дубай.

“Руснаците, които идват, не идват само за инвестиции, те гледат на Дубай като на втори дом”, отбеляза той.

Тъй като е трудно да прехвърлят пари в брой, много руски купувачи извършват плащания в криптовалути. Някои от купувачите имат посредник, който ще приеме плащането в криптовалута и след това ще предаде парите на продавача от името на купувача.

Авиокомпанията Emirates продължава да лети до Русия. “Ако ни кажат да спрем, ще спрем, освен ако не ни бъде казано друго, ще продължим”, каза шефът сър Тим Кларк пред Би Би Си, а собственикът е правителството на Дубай.

Както е известно, повечето големи международни авиокомпании се оттеглиха от Русия на фона на мащабните санкции, наложени от западните страни след началото на войната в Украйна.

Би Би Си припомня, че държавите от Персийския залив, включително ОАЕ и Саудитска Арабия, отхвърлиха призивите на западните правителства за налагане на санкции срещу Русия.

Само Абу Даби, заедно с Китай и Индия, се въздържа при гласуването на Съвета за сигурност на ООН през февруари за осъждане на инвазията на Русия в Украйна. Емирството също така се въздържа при гласуване на Общото събрание на 7 април за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

Нарастването на руските инвестиции в ОАЕ идва само месеци след като емирствата бяха поставени в “сивия списък” от Специалната група за финансови действия (Financial Action Task Force, FAFT), глобален орган за проследяване на финансовите престъпления.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *