post

Строителните материали, които избираме за ремонтните си проекти или тези за изграждане на нова архитектурна конструкция, могат да окажат влияние на здравината, издържливостта и цялостното качество след неговото приключване.

Използването на грешните или ниско качествени елементи може да доведе до скъпи повторни ремонти или нужда от влагане на допълнителни средства за поддръжка. От друга страна използването на правилните и висококачествени строителни материали не само ще спомогне за бързото приключване на проекта, но и ще повиши стойността на имота.

Бюджет

Изключително важно е при закупуването на строителни материали, независимо дали за ремонтни дейности или за строеж, е да знаем с какви възможности разполагаме.

Тази информация ще помогне да се предвиди крайният резултат от планувания проект и дали той е реалистичен в идеален вариант или трябва да се направят промени, за да може да се впише в разходите.

Към изчисленията на бюджета трябва да бъдат включени строителните материали, тяхната доставка, консултации с експерти, наемната работна ръка и административни плащания, ако има такава.

Локация

Местоположението на обекта играе голяма роля при подбора на строителните материали.

По-трудно достъпните локации могат да оскъпят доставката на нужните за изграждането на сградата или нейният ремонт елементи.

Ако обектът се намира близост до морското крайбрежие е важно да бъдат поръчани строителни материали, които да издържат на корозията, която може да бъде причинена от влагата.

Ако сградата се намира в планински район, където е по-студено, е важно да бъдат закупени елементи, които ще издържат на ниските температури и ще осигурят добра топлоизолация.

За град София можете да закупите строителните материали от Stroymart.bg, които в рамките на града предлагат безплатен транспорт с техен превоз.

Предназначение

Ако проектът е за изграждане на сграда е изключително важно за какво ще бъде ползвана. Изискванията за строеж и материалите за тях са различни в зависимост от типа на планираният обект. Това е изключително важно както поради законови изисквания, така и с цел устойчивост на сградата.

При планирани ремонтни дейности също трябва да бъде съобразено за каква стая ще бъдат използвани. За мокри помещения като баня, тоалетна и кухня се използват строителни материали които да издържат на влага и са устойчиви на мухал.

Видове строителни материали

На пазарът със строителни материали се срещат много различни продукти, които се използват в бранша, като всеки от тях има свои предназначения и особености. Затова е важно да се знае кой за какво би могъл да бъде използван и къде, преди да се предприеме тяхното закупуване.

Материали за груб строеж

Те са неизбежна част от изграждането на всяка архитектурна конструкция, без значение нейното предназначение. Предимно се използват в изграждането на стени, като за всеки тип стена се използват различни тухли или газобетонни блокчета.

Топлоизолация

Много хора решават да направят допълнителна изолация на жилищата си с цел по-добра енергоефективност.

Стиропорните плоскости осигуряват добра топло изолация, като пазят жилището по-охладено през лятото и по-топло през зимата.

Материали за сухо строителство

Гипсокартонните листи се използват за подравняване на стени и за вътрешна изолация на помещенията.

Тези строителни материали са изключително търсени, защото са лесни за поставяне и не цапат при монтаж.

Също така много хора ги използват с цел декоративни елементи на стената. За целта се използват по-тънките варианти на гипсокартон (6,5мм), които се огъват лесно.

За изграждане на качествени стени или окачени тавани се използват плоскостите които са с дебелина от поне 9,5мм.

Когато се подбират тези елементи е важно да се знае и предназначението на стаята в което ще се монтират. Ако е планирано да се поставят в мокро помещение те трябва да са влагоустойчиви, които се различават от стандартните със синия цвят на картона.

Покривни материали

Тези елементи се използват при конструкция или ремонт на покривите. Основната им задача е да пазят сградата от намокряне при валежи.

Керемидите са предпочитани за проекти свързани с къщи. Освен че предпазват от наводнения по време на силни дъждове, те са естетически красиви и предават завършен вид на сградата.

Покривните ламарини се използват предимно при търговски, промишлени, офис и жилищни сгради. Те са направени от поцинкована стомана, която е устойчива на корозия.

Консултация с експерт

Винаги е добре да се направи консултация с архитект или инженер, при планиране на инвестиции като ремонт или изграждане на нова сграда.

Те разполагат с опита и експертизата с които да помогнат при закупуване на вида и количеството строителни материали.

Съотношение качество-цена

Една стара българска поговорка гласи „евтиното излиза скъпо“. Това важи с пълна сила за строителните материали.

Много хора решават да спестят пари, като вложат парите си в по-евтини строителни материали.

Изключително е важно да бъдат купени строителните материали предвидени за конкретната цел, а не да се търсят заместители.

Примери за такива случаи при ремонтните дейности могат да бъдат покупката на стандартен и тънък гипсокартон за мокро помещение. Освен че този тип материал за сухо строителство е предназначен за създаване на декоративни елементи той не е създаден и да издържи на влагата, която се намира в банята. Така, освен че ще плоскостите ще мухлясат, те ще се разпаднат изключително бързо, а инвестицията в тях ще е била от ден до пладне.

При изграждането на сграда също има примери за закупуване на неправилните строителни материали с цел намаляване на разходите по бюджета. Някои хора решават да правят вътрешни носещи стени с тухли четворка, вместо предназначените за тях 12см блокчета. По този начин няма да бъде постигната една от основните цели на този тип стени, а именно шумоизолацията.

Покупката на правилните и качествени строителни материали е изключително важна за първокласното и устойчиво завършване на планираният проект.

 

Изборът на правилните строителни материали е ключов за успешното реализиране на плануваният проект. Чрез взимане предвид факторите бюджет, локация и предназначение всеки може да направи правилното решение при покупка на елементите нужни за ремонт или изграждане на сграда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *