post

Популярни специалисти журираха за тримата най-добри

 

Второто издание на престижния конкурс за студенти по интериорен дизайн NovaCity D-Zine Competition се проведе на 6 юни в София. Една от най-популярните инвестиционни компании за строителство у нас NovaCity Group награди трима студента от различни университети, специалност “Интериорен дизайн” и “Архитектура” за най-идеен интериорен проект, свързан с обновяване на помещенията на Народно читалище “Алеко Константинов 1897”.

Първото издание се проведе през 2022 година и заданието тогава бе за апартамент за семейство с две деца. Второто издание стартира тази година и продължи от 20.03 до 20.05. През това време студенти по “Интериорен дизайн” и “Архитектура” от Университет по архитектура, строителство и геодезия; Нов български университет; Варненски свободен университет; Лесотехнически университет; Висше строително училище „Любен Каравелов“; Национална художествена академия; Технически университет – София и Технически университет – Варна трябваше да вложат креативност и познания за интериорен дизайн на помещения на софийското читалище. Народно читалище “Алеко Константинов 1897” от няколко години е обект на обновяване, което има за цел да го превърне в активно културно средище.

Студентите разполагаха с два месеца да създадат своите проекти. Първа награда – 5000 лева грабна Александър Алексиев от Технически университет – София; втора награда – 3000 лева отиде при Полина Паунова от Университет по архитектура, строителство и геодезия и трета награда – 2000 лева спечели Кристиян Печовски от Нов български университет. Победителите получиха също и едногодишен достъп до цялото портфолио от продукти на Chaos, връчен им от Веселина Желева, представител на компанията.

В журито участваха едни от най-престижните имена в сферата на архитектурата и интериорния дизайн – Диляна Христова от NovaCity Group, Валери Маринов от Fimera Design Studio, арх. Мартин Ряшев от DA Architects, арх. Юлиан Пиперов от Studio Piperov, Алекс Ковачев от IDEA studio, арх. Ива Станишева от Archis и арх. Иван Козалиев от Chaos.

Мисията на конкурса NovaCity D-Zine е да мотивира студентите по “Интериорен дизайн” и “Архитектура” да покажат знанията си и да натрупат практически опит, да научат повече за реалната професионална среда, да имат досег със специалистите в областта. Така ще се затвърди необходимата ранна връзка между образованието и бизнеса – фактор за повече бъдещи качествени специалисти.

Инвестиционната компания се вдъхнови от мисията на културния център и със заданието на конкурса предизвика студентите с идеите си да създадат проект за по-нов и модерен интериорен дизайн на читалището.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *