post

Върховният административен съд (ВАС) обяви окончателно, че новите промени в организацията на движението по столичните булеварди „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Проф. Фритьоф Нансен“ са незаконни. Съдът потвърди решението на Административния съд София-град, който прекрати действията на Столичната община, инициирани от зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов.

Причината за отмяната е липсата на актуален генерален план за организация на движението за този участък, както и за цялата община, което прави въвеждането на нови правила за движение необосновано. Освен това не са спазени изискванията на Наредбата за организация на движението по пътищата, тъй като не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генералния план за организация на движението (ГПОД) и окончателният проект не е одобрен от общинския съвет.

Последният Генерален план на Столична община е приет през март 2012 г., а неговият срок е изтекъл, което прави действията безпредметни. Решението на съда означава, че ще трябва да се върне старото движение по тези три ключови столични булеварда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *