post

България има сериозен шанс да привлече нови инвестиции благодарение на Плана “Юнкер”. Такова коментира изпълнителният директор на “Българската банка за развитие” Ангел Геков пред БНР. Заради състоянието и различните ситуации, които се наблюдават в нашия региона и съседните ни държави в момента, чуждестранните инвеститори ще бъдат много внимателни преди да насочат капитала си към някой проект. И това ще продължи докато не се появят сигнали, че проблемите в тези държави започват да се разрешават. Именно поради тази причина Европейският фонд за стратегически инвестиции, популярен като плана “Юнкер”, предоставя възможности за подкрепа на определени инвестиции, което ще повиши интересът към нашата икономика, смята Геков.

По думите му това е изключителен шанс за българските инвеститори да направят така, че техните проекти да бъдат максимално ефективни и конкурентоспособни. При всички случаи при създаването на такава допълнителна възможност за подкрепа на такива проекти инвестиционният интерес ще нарасне.

ББР също може да помогне в тази посока, тъй като с подкрепата на банката подобни инвестиции по-лесно биха привлекли средства по плана “Юнкер”. “Когато един български проект е подкрепен и с възможността частично да бъде финансиран и от наша страна, той изглежда много по-добре и много по-конкурентно спрямо проект, който изцяло търси финансиране. Паралелно това увеличава и шанса му да получи финансиране и от Европейския фонд за стратегически инвестиции”, каза Геков, цитиран от econ.bg.

Засега обаче няма нито един български проект, получил подкрепа по плана “Юнкер”. По думите на българския евродепута Ева Паунова причината за това е, че страната ни не е отправила исканията си директно към Европейската инвестиционна банка. Освен това подадените в началото на годината български идеи са били по-скоро примерни.

“Няма как някой от тях да бъде одобрен. Но вече може да се кандидатства. Нашият съвет към частните компании или към публично-частни партньорства е да започнат да се запознават повече с изискванията на плана. Проектите, които биха получили финансиране, трябва да бъдат високо рискови”, допълва Паунова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *