post

С инвестиция  за около 1 млрд. евро и е невиждана за българските мащаби ще бъде изграден нов мегакомплекс “Град в града”, който се  планира да бъде пострен до “Пирогов” в София от небезизвестната турска компания “Гаранти Коза”.

За да получат строително разрешително за гигантския проект, турската фирма предлага да построи за своя сметка кръстовище на две нива на бул. “Ген. Тотлебен” и бул. “Пенчо Славейков”.

Проектът ще се реализира на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната. Това става ясно от обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков пред Mediapool.

Официално информация какво точно планира турската фирма до “Пирогов” все още няма, тъй като се чака представянето на обемно-градоустройствено решение за терена.

Засега оттам са внесли само проект за естакадата, където голямата въпросителна е ще се запази ли паважът в района.

“Няма решение дали паважната настилка ще се запази. Това ще бъде решение на работното проектиране”, уточни арх.Здравков. Неговото лично мнение е, че паважът като част от градското развитие на София трябва да остане.

С проекта за естакадата ще се реши и проблемът с достъпа на живеещите в квартал “Сердика” при преминавеното им през натовареното кръстовище. Сега за да стигнат до него те минават през тясна уличка зад хотел “Шипка”. В проекта е заложено да бъде направен пробив на ул.”Добруджански край”.

Що се отнася до изграждането на мега комплекса от общината чакат представянето на обемно-градоустройственото решение за терена и отказват да коментират проекта.

“Медиапул” обаче цитира представяне на проекта на форум в Дубай, от което се разбира, че той предвижда изграждането на 4 кули – жилищни, офис площи, хотел, търговски център, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на площада ще бъде разположена лагуна. Трите жилищни кули ще са до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента.

От общината наблягат на ползите на гражданите, които ще можели да минават лесно през натовареното кръстовище. Живеещите в района обаче са обезпокоени от липсата на информация и от опасността теренът, в който според тях има свлачищни процеси, да не издържи на мащабното строителство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *