post

“Имаме идея да предложим промяна на резерватната част на парка, така че към нея да се добави и територията, на която се намира къпалнята Мария Луиза”, съобщи кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Според него, тогава вече няма да има апетити за строителство и къпалнята ще може отново да отвори за хората. По думите му, един от най-големите проблеми на проекта за ПУП на Княз Борисовата градина е липсата на гаранции за запазване на обществения характер на къпалнята Мария Луиза и опасенията на гражданите, че там ще има сериозно ново строителство. Според кмета на “Средец”, същото се отнася и за Летния театър на територията на район Лозенец.

Тъй като имотът е предимно частен, Столична община би могла да го отчужди или изкупи, но това не се случва, отбелязва Трайков. Проведени са разговори с автора на проекта за ПУП проф. Ковачев, според който това е принципно възможно, а одобрението зависи от НИНКН.

“Срещнахме се с директора на НИНКН арх. Петър Петров, който ни обеща подкрепа, но ако ние свършим подготвителната работа, тъй като няма никакъв свободен ресурс”, казва още Трайков, цитиран от столица.бг.

По думите на кмета на район “Средец”, в момента се подготвя необходимата документация, за да може въпросът да бъде разгледан. Следващото обществено обсъждане е от 17.30 часа на 17 февруари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *