post

Нов кредитен продукт от 96 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми, чиято цел е да бъде подкрепена ликвидността на българските компании, беше обявен от Министерството на иновациите и растежа на среща на министър Даниел Лорер с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете.

С помощта на Фонда на фондовете седем български банки ще отпускат кредити за бизнеса в общ размер на 240 млн. лева, обяви министърът, цитиран от econ.bg.

Искаме да помогнем на българските компании да преодолеят кризата и да продължат напред. Общо 140 млн. лева ще се използват за енергийна ефективност. Други 260 млн. лева са предвидени за технологична модернизация. И двете тези мерки, за разлика от обявената днес, са безвъзмездни за фирмите.

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на българските банки Диана Митева помощта на държавата е навременна и ще помогне на малките и средни предприятия да имат повече ликвидни средства. И по време на ковид кризата банките у нас не спряха да кредитират, подчерта тя.

Обезпечението в този продукт е до 80% от сумата за индивидуален кредит. Заедно с това ще има лесно одобрение на документите на кандидатите, което всъщност е много важно, особено за микро фирмите. В тази връзка кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни, отбеляза Диана Митева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *