post

Силен скептицизъм относно свършената досега работа по автомагистрала „Люлин” изрази премиерът Бойко Борисов след направена проверка за напредъка на строителството на участъка. Засега забавянето е два месеца, но по думите му правителството няма да допусне никакъв компромис за качеството на обектите.
„Те се контролират от първия ден”, добави той и обеща на всеки 20 дни да се правят проверки за хода на строителните дейности.

От страна на фирмата изпълнител „Мапа Дженгиз” обещаха до дни да бъде осигурена повече техника за обекта и да навакса с изграждането. По график магистралата трябва да бъде съществено завършена до края на годината и окончателно готова до 15 май 2011 г.
На магистрала “Люлин” вече е и един от камионите с измервателна апаратура, с която ще се оценява качеството на положения асфалт.

Освен към строителя, премиерът отбеляза и недоволството си от свършената работа от страна на фирмата –консултант „Консултантът по проекта, взел 12 млн. лева, не е свършил работа за един лев”, заяви Борисов. Има места, където мостовете са на височина шест-седем метра и това е можело да се избегне и да се спестят средства”, коментира той.

Консултант по надзора на АМ ” Люлин” е сдружението “Луйс Бергер – Мот МакДоналд”. Според думите на  инж. Ур Тамгач – представител на сдружението, компанията няма нищо общо с похарчените 12 милиона лева.

„Когато казваме 12 млн. евро, ние имаме договор и има някаква договорна стойност, така че който и да ги е взел, не ги е взел просто така, вероятно предоставя някакви услуги за това. Когато това стигне до нас, ние предоставяме услуги за надзор и за администрирането на договора. Следователно по силата на договорните условия, като всеки един консултант, ние биваме заплатени от възложителя за тази услуга”, обясни Тамгач, цитиран от агенция „Фокус”.

Той заяви, че няма за какво да се чувства виновен, защото фирмата консултант по надзора няма нищо общо с тези пари. „Вече повече от 3 години работим по този проект, надзираваме работите, ръководим договора и от началото до този момент сме довели проекта до някакъв етап”, заявиха от фирмата по надзора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *